Ga naar de inhoud

Ieder jaar passen wij op 1 juli de huurprijzen aan van woningen, garageboxen, parkeerplekken en andere gebouwen. Dat doen we in altijd in goede afstemming met de huurdersbelangenvereniging AH WOON. Hier vind je antwoord op vragen.

  • Betaal je per automatische incasso? Dan passen wij het bedrag aan. Je hoeft niets te doen.
  • Maak je zelf de huur over? Dan moet je zelf het bedrag aanpassen.

De kale huur is het bedrag dat je betaalt voor alleen het gebruik van je woning. Het is dus zonder extra kosten zoals servicekosten (bijvoorbeeld voor schoonmaak van het trappenhuis of tuinonderhoud).

De huurprijs van een sociale huurwoning wordt bepaald met het WoningWaarderingsStelsel (WWS), ook wel het puntensysteem genoemd. Een woning krijgt punten op basis van onder andere de grootte, voorzieningen, energiezuinigheid en WOZ-waarde. Hoe meer punten, hoe hoger de maximale huur mag zijn. Dit systeem zorgt ervoor dat de huurprijs past bij de kwaliteit van de woning.

Bij Woonborg gebruiken we dit puntensysteem om de maximale huur te berekenen, maar we vragen die nooit. In plaats daarvan hanteren we een lagere, passende huurprijs die is afgestemd op het type huishouden waarvoor de woning bedoeld is. Dat noemen we onze streefhuur – die ligt op 70% van de maximale huur. Zo houden we de huren betaalbaar voor iedereen.

Ja. Van de personen (van 23 jaar en ouder) die nu of op 1 juli 2024 bij jouw in wonen, wordt het inkomen over 2022 meegeteld voor de inkomensafhankelijke huuraanpassing. Van deze persoon mag verwacht worden dat die meebetaalt aan de huur.

We willen ervoor zorgen dat dezelfde woningen dezelfde huren krijgen. Dat is nog niet overal het geval. Een woning met een in verhouding lagere huurprijs krijgt daarom meer huurverhoging dan dezelfde woning met een in verhouding duurdere huurprijs.

Ja, de huuraanpassing kan gevolgen hebben voor jouw huurtoeslag. Woonborg geeft jouw nieuwe huurbedrag door aan de Belastingdienst. Je hoeft zelf niets te doen.

Komt jouw huur door de huuraanpassing boven de maximale huurgrens? Dan houd je recht op huurtoeslag als je in de maand voor de huuraanpassing huurtoeslag kreeg voor de woning. Natuurlijk geldt altijd dat je moet voldoen aan alle voorwaarden voor huurtoeslag.

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Ruim 1,5 miljoen huurders krijgen deze bijdrage elke maand. Heb je nog geen huurtoeslag? Dan is het slim om te kijken of je ook huurtoeslag kunt krijgen. Maak een proefberekening op www.belastingdienst.nl/toeslagen. Komt uit de proefberekening dat je huurtoeslag krijgt? Vraag deze dan meteen aan.

Je bent sneller klaar met de proefberekening als je alvast de volgende papieren erbij pakt:
• jouw laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting. Doe je geen aangifte? Neem dan jouw jaaropgaaf of loonstrook.
• hoeveel je betaalt aan kale huur en hoeveel aan servicekosten 

Of verwacht je een huurachterstand? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. We gaan kijken hoe we kunnen helpen.

Je kunt in sommige gevallen bezwaar maken bij Woonborg. 

Bezwaar maken tegen de jaarlijkse huuraanpassing kan alleen om de volgende redenen:
• er staan fouten in het voorstel tot huuraanpassing
• er is een overschrijding van de maximale huur
• daling huishoudinkomen bij een inkomensafhankelijke huuraanpassing

Onderhoudsgebreken vormen géén geldige reden om bezwaar te maken tegen een huuraanpassing. Als er sprake is van gebreken of achterstallig onderhoud, dan is het belangrijk dat je dit meldt via een reparatieverzoek.

Om bezwaar te maken kun je een formulier gebruiken van de Huurcommissie. Ook kun je Woonborg een brief of e-mail sturen. Doe dit wel voor 1 juli. Ben je te laat, dan kun je geen bezwaar meer maken.


Staat jouw vraag er niet bij? Geef jouw vraag hier door en wij komen erop terug.