Energielabel
Alle woningen van Woonborg moeten een energielabel hebben. Hier vind je antwoord op vragen.
Het energielabel is een certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is. Dit label varieert van G, wat staat voor zeer energie-onzuinig, tot A++++, wat staat voor zeer energiezuinig. Het geeft je ook inzicht in wat je kunt doen om je woning energiezuiniger te maken.
Het energielabel voor jouw woning vind je terug in het klantportaal op onze website.
Het rapport van het energielabel van jouw woning kun je hier inzien, hiervoor dien je in te loggen.
Ga vervolgens naar het kopje wonen en klik door op 'energielabel'.
Nee dat hoef je als huurder niet zelf te regelen. Woonborg werkt samen met het bedrijf Socotec en zorgt ervoor dat elke woning een energielabel krijgt. Woonborg is hiervoor verantwoordelijk. Als huurder ben je wel verplicht mee te werken aan de opname van het energielabel.
Nee dit is niet toegestaan. De woning is eigendom van Woonborg. Alleen de eigenaar van een woning mag een gecertificeerde instelling opdracht geven tot het bepalen van een energielabel. Woonborg zorgt dat uw energielabel tijdig wordt opgenomen door Socotec. U wordt tijdig geïnformeerd wanneer dit bij u plaatsvindt.
Als je denkt dat jouw energielabel niet klopt dan kun je contact opnemen met Woonborg. We zullen dan onderzoeken of de informatie inderdaad niet correct is.
Het energielabel wordt op een nauwkeurige manier bepaald. Hiervoor komt een inspecteur thuis bij je langs. De inspecteur neemt verschillende kenmerken van de woning op. Bijvoorbeeld: afmetingen, aanwezige isolatie en installaties zoals zonnepanelen en cv-ketel. Socotec doet dit in opdracht van Woonborg.
In sommige gevallen kan het energielabel invloed hebben op de maximale huurprijs die Woonborg mag vragen volgens het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel. Een beter energielabel kan dus gunstig zijn voor zowel verhuurder als huurder.
Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Het verstandig omgaan met energie is goed voor je portemonnee, maar ook belangrijk voor ons milieu.
Hieronder hebben we enkele tips voor je, waarmee je zelf snel aan de slag kunt.
- Zet elektrische apparaten uit, in plaats van op stand-by.
- Laat lampen niet onnodig branden en vervang gloeilampen door ledverlichting.
- Zet de verwarming één graadje lager dan je gewend bent en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent.
- Gebruik de eco-stand op je vaatwasser of wasmachine.
- Ventileer je woning regelmatig.
- Breng een tochtstrip of tochtband aan langs kieren en naden.
De energietoeslag was een eenmalige toeslag voor huishoudens met een laag inkomen. Deze werd in 2022 en in 2023 uitgekeerd om je te helpen met het betalen van de rekening voor gas en elektriciteit. In 2024 was er tot en met maart de mogelijkheid om gebruik te maken van het noodfonds energie. Gelukkig zijn er ook nog andere mogelijkheden om te besparen op je energierekening. Kijk hier wat je kan doen.
Helaas is het voor 2024 niet meer mogelijk om energietoeslag aan te vragen of gebruik te maken van het tijdelijk noodfonds energie.
De energietoeslag heeft geen gevolgen voor andere toeslagen, zoals de huurtoeslag, de zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebondenbudget. Het heeft ook geen invloed op jouw uitkering. De energietoeslag wordt niet meegeteld als inkomen.
Staat jouw vraag er niet bij? Geef jouw vraag hier door en wij komen erop terug.