Ga naar de inhoud

Problemen met zonnepanelen of wil je meer informatie? Hier vind je antwoord op vragen.

Bij zon of helder weer wekken zonnepanelen energie op. Deze energie gebruik je direct. Is het donker of gebruik je meer energie dan de zonnepanelen opwekken? Dan wordt de energie geleverd via jouw energieleverancier. 

Woonborg legt alleen projectmatig zonnepanelen aan bij huurders. Bij grootschalige renovatie of verduurzaming krijgen de huurders van geschikte woningen een aanbod voor het installeren van zonnepanelen. Hiervoor betaal je als huurder een maandelijkse vergoeding. 
Bij woningen waarbij de huurders projectmatig zonnepanelen geweigerd hebben, worden bij mutatie alsnog zonnepanelen geplaatst.
Wanneer je hiervoor in aanmerking komt, krijg je vanzelf bericht van Woonborg. 

Momenteel is het alleen mogelijk om de vooraf bepaalde hoeveelheid zonnepanelen op jouw woning te krijgen. De hoeveelheid panelen wordt aan het begin van een project bepaald. 

Op dit moment legt Woonborg nog geen zonnepanelen op complexen voor het energieverbruik van huurders. Wel worden er zonnepanelen aangelegd voor het energieverbruik van de algemene ruimtes. 

Het schoonmaken van de zonnepanelen gebeurt één keer per vier jaar. Woonborg heeft deze keuze gemaakt omdat het bezit van Woonborg relatief groen, met veel laagbouw is. De panelen hebben ook een vuilafstotende laag. Om groene aanslag en algen opbouw te verwijderen worden de panelen één keer per vier jaar schoongemaakt. 

Voor het oplossen van een storing aan de zonnepanelen, mag je zelf contact opnemen met Mebatherm of Gaslijn.

Woon je in de gemeente Noordenveld, bel dan met Mebatherm: (050) 502 79 79

Woon je in de gemeente Aa en Hunze, Groningen of Tynaarlo, bel dan met Gaslijn: (050) 534 77 88

Als er een zonnepaneel kapot is, mag je zelf contact opnemen met Mebatherm of Gaslijn.

Woon je in de gemeente Noordenveld, bel dan met Mebatherm: (050) 502 79 79

Woon je in de gemeente Aa en Hunze, Groningen of Tynaarlo, bel dan met Gaslijn: (050) 534 77 88

Zonnepanelen hoeven niet onderhouden te worden. Zonnepanelen hebben een geschatte levensduur van 25 jaar. Ongeveer eens in de twee jaar wordt de omvormer gecontroleerd, dit wordt tegelijk gedaan met het controleren van de cv-ketel. Het is belangrijk dat je zelf controleert of de zonnepanelen nog goed werken. Dit kun je doen door regelmatig de kWh-meter te controleren. 

De kosten voor het plaatsen van de zonnepanelen is afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst gaan worden. Wanneer Woonborg jou een aanbod doet, wordt het duidelijk wat de kosten zullen zijn. 

Je hoeft jouw door Woonborg nieuw geplaatste zonnepanelen niet aan te melden bij de netbeheerder. Woonborg regelt dit voor jou. Mocht je hier toch een brief over ontvangen dan hoef je hier niets mee te doen. 

Je mag zelf zonnepanelen laten plaatsen, onder bepaalde voorwaarden. Hiervoor heb je wel toestemming nodig van Woonborg. 
Een aanvraag kun je hier doen. 

Nee, dat mag niet. 

Het is helaas lastig te zeggen hoeveel de zonnepanelen aan energie opwekken, omdat dit per situatie verschilt. Je kunt zelf bijhouden hoeveel stroom jouw panelen opwekken door de kWh-meter in de meterkast regelmatig te controleren. Via een app van jouw energiemaatschappij kun je ook heel makkelijk inzicht krijgen in je energieverbruik en teruglevering. 

Zonnepanelen wekken in de herfst en winter ook energie op. De opbrengst ligt wel een stuk lager dan in de lente- en zomermaanden. Dit komt door de kortere dagen en lagere aantal zonuren. De zon hoeft niet perse te schijnen om energie op te wekken. Voor het opwekken van energie is namelijk licht nodig. 


Staat jouw vraag er niet bij? Geef jouw vraag dan hier door en wij komen erop terug.