Ga naar de inhoud

Jouw huis is de plek waar je je thuis wil voelen. Logisch dat jij je woning inricht zoals je dat zelf wil. Je hebt veel vrijheid om de woning en wooncomfort aan te passen aan jouw eigen smaak en wensen. Voor sommige veranderingen moet je wel eerst toestemming aan ons vragen. Dat noemen we een ZAV aanvraag: een Zelf Aangebrachte Voorziening. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de aanpassing. Hier vind je antwoord op vragen.

Voor kleine veranderingen die je zonder noemenswaardige kosten ongedaan kunt maken, heb je geen toestemming nodig. Bijvoorbeeld: het boren van gaatjes voor gordijnrails of planken aan de muur, het vervangen van badkameraccessoires (wc-bril, toiletrolhouder) of het aanbrengen van behang of binnenschilderwerk dat niet sterk afwijkt van gangbare kleurstellingen. Ook het plaatsen van een regenton aan de hemelwaterafvoer mag zonder toestemming.

Aan houten kozijnen mag je iets vastmaken, denk aan een gordijnroede of een rolgordijn.

Betreft het kunststof kozijnen? Dan mag je hier niets aan vastmaken.

Houten kozijnen mag je alleen aan de binnenkant verven.

Kunststof kozijnen mogen niet geverfd worden.

Voor grote veranderingen in, rond of aan de woning heb je wel toestemming nodig van ons. Want grote veranderingen zijn vaak van blijvende aard. Het kost meestal heel wat om de woning of de tuin in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Voorbeelden van grote aanpassingen: een andere keuken, een nieuwe badkamer, het plaatsen dan wel weghalen van binnenwanden, het vervangen van binnendeuren, het leggen van vaste vloermaterialen zoals tegels, het plaatsen van een dakraam, het plaatsen van een schuur in de tuin of een carport. We noemen dit een ZAV aanvraag: een Zelf Aangebrachte Voorziening. 

Voor sommige grote veranderingen is ook een vergunning van de gemeente nodig. Bijvoorbeeld als het gaat om een dakkapel. Zorg dat je goed geïnformeerd bent. Je kunt altijd contact met ons opnemen voor advies. Voor bijna iedere grotere verandering gelden technische eisen. Daarnaast gelden nog een aantal andere voorwaarden waarmee je rekening moet houden. Wij verwijzen je hiervoor naar de Algemene Huurvoorwaarden die bij jouw huurcontract horen. De voorwaarden die op de aanvraag van toepassing zijn, lees je in de voorlopige toestemmingsbrief als wij goedkeuring geven voor de wijziging.

Ga pas aan de slag als je toestemming (en eventueel een vergunning) hebt! Het zou jammer zijn als je de veranderingen in de woning of tuin weer in de oude staat moet terugbrengen. Dat brengt voor jou onnodige kosten met zich mee.

Heb je een vergunning van de gemeente nodig? Dan vraag je die eerst aan voordat je bij ons een aanvraag doet.

Op Mijn Woonborg kun je digitaal een Aanvraag zelf klussen doen. Voor het behandelen van de aanvraag vragen we je de volgende gegevens mee te sturen:

  • Tekening van de oude situatie
  • Tekening van de nieuwe situatie
  • Overzicht van de materialen die je gaat gebruiken
  • Sterkteberekening van een erkend constructeur (wanneer van toepassing)
  • Kopie van de verleende vergunning (wanneer van toepassing)

Binnen 30 werkdagen ontvang je van ons een reactie. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Als je de woning zelf hebt veranderd en je gaat verhuizen, wat gebeurt er dan met de aanpassingen?

Als je gaat verhuizen, voeren we altijd een inspectie uit. We kijken dan ook of de aangebrachte voorziening nog in goede staat is en of deze voldoet aan de gestelde voorwaarden in onze toestemmingsbrief. Is dat het geval, dan mag de aanpassing blijven zitten of ter overname worden aangeboden aan de volgende huurder (als deze tijdig bekend is). Als bij de inspectie de aangebrachte voorziening niet aan de voorwaarden en dan geldende wettelijke eisen voldoet, moet je de verandering ongedaan maken.

Voor het plaatsen van een hout- of pelletkachel heb je toestemming nodig van Woonborg. 


Staat jouw vraag er niet bij? Geef jouw vraag hier door en wij komen erop terug.