Ga naar de inhoud
1

De huur opzeggen

Wil je de huur opzeggen? Je kunt opzeggen wanneer je wilt. Dit hoeft dus niet op de 1e van de maand te zijn. De opzegtermijn is 1 maand. Houd er rekening mee dat de laatste dag van jouw huurcontract altijd een werkdag moet zijn. Dus een maandag t/m vrijdag.

Stel, je zegt op 19 mei op. Dan loopt de huur nog door tot 19 juni. Hoe eerder je opzegt, hoe beter. Je hebt dan meer kans dat we op tijd een nieuwe huurder vinden. De nieuwe huurder wil dan misschien wel spullen overnemen. Je kunt tot 3 maanden van tevoren al opzeggen. 

De huur kun je op 3 manieren opzeggen:

  1. Klik rechtsboven op 'Mijn Woonborg'. Na het inloggen zeg je de huur op. Door in te loggen worden jouw gegevens automatisch ingevuld. 
  2. Ook kun je hier het opzegformulier invullen en versturen. 
  3. Per brief. Je stuurt een brief waarin staat dat je de huur wilt opzeggen. Ons postadres vind je hier.

Is de huurder overleden? Allereerst gecondoleerd! Voeg in dit geval ook de akte van overlijden toe aan de opzegging.  

2

Een bevestiging van de huuropzegging

Je krijgt een schriftelijke bevestiging van de huuropzegging. Is jouw e-mailadres bij ons bekend, dan ontvang je een bevestiging per e-mail.
In de bevestiging staan de datum en het tijdstip waarop onze verhuurmakelaar langskomt voor een voorinspectie. Bij de voorinspectie hoor je hoe de woning opgeleverd moet worden: schoon en netjes. In de flyer 'Zo laat u uw woning achter' hebben we alles voor je op een rij gezet. Lees ook de checklist nieuwe woning waarin we een aantal tips hebben gezet om aan te denken. 

3

Voor verhuizing: voorinspectie van de woning

Tijdens de voorinspectie hoeft de woning nog niet leeg te zijn. Het doel is om samen het huis te bekijken en afspraken te maken. We bespreken ook hoe de overdracht naar de volgende huurder gaat. De verhuurmakelaar vult een inspectielijst in. Hierop staan specifieke aandachtspunten opgeschreven over het opleveren van de woning en de tuin. Hiervan krijg je een kopie.

4

Overname door de nieuwe huurder

Heb je goederen die je aan een nieuwe huurder ter overname wilt aanbieden? Zoals vloerbedekking, raambekleding of tuininrichting? Dan beschrijf je die op het overnameformulier. Je krijgt dit formulier bij de bevestiging van de huuropzegging, maar je kunt deze ook hier downloaden. Wij geven alleen jouw contactgegevens aan de nieuwe huurder door als je daarvoor toestemming geeft. De nieuwe huurder is niet verplicht om dingen over te nemen. Als de nieuwe huurder niets wil overnemen, dan moet je het weghalen.

Bij zaken die niet zomaar te verwijderen zijn is de overname anders geregeld. Hierbij gaat het om dingen die je zelf hebt in- of aangebouwd. Bijvoorbeeld een garage, een schuurtje, een (inbouw)keuken, ligbad, (verlijmde) steenstrips, schrootjeswanden en dergelijke. Deze zaken kun je alleen met de schriftelijke toestemming van Woonborg aan een nieuwe huurder overdragen. Uiteraard moeten de onroerende zaken in (technisch) goede staat zijn. Daarnaast gelden nog een aantal voorwaarden. Als de verhuurmakelaar bepaalde veranderingen aan de woning niet accepteert, moet je het alsnog herstellen.

5

Inleveren van de sleutels

Op de einddatum van het huurcontract lever je alle sleutels in bij ons op kantoor of doe je de sleutels in de brievenbus. Ons adres is Tynaarlosestraat 1 in Vries.
Verder lever je in: 

  • De overnamelijst met jouw handtekening en die van de nieuwe huurder (indien van toepassing).
  • Actuele meterstanden van de laatste huurdag (meterstanden van elektra, gas en water)

Vergeet niet je adres goed te vermelden bij het inleveren! 

Een tip: Afvalcontainers zijn eigendom van de gemeente. Zet ze leeg in de berging of schuur als je de woning oplevert. Dat voorkomt verlies of diefstal.

6

Na verhuizing: eindinspectie van de woning

Nadat je verhuisd bent, doen wij een eindcontrole of alles volgens afspraak is opgeleverd. Na de eindcontrole ontvang je de eindafrekening. Te veel betaalde huur of huurachterstand, eventuele herstelkosten of nog openstaande rekeningen worden verrekend.

Sommige vertrekkende huurders vragen of zij hun vooraf betaalde borg terugkrijgen als ze de huur opzeggen. Dat is niet zo, want bij Woonborg vragen we geen borg bij het afsluiten van een huurcontract. Dat is heel vroeger weleens gebeurd, maar dat heeft Woonborg in 2003 veranderd en dat is toen met die huurders verrekend.